Meny

Husleieopprør i Kristiansund

Husleieopprør i Kristiansund.

Husleieopprør i Kristiansund

Foreldre og verger til utviklingshemmede i Kristiansund finner seg ikke i at gulv og toaletter i de kommunale utleieboligene ikke blir reparert samtidig som de vil øke husleia.

Slitt gulvbelegg

Slik ser gulvet ut i ei av de kommunale utleieleilighetene i Kristiansund- slitt og hullete

Foto: Johnny Wilhelmsen

Johnny Wilhelmsen er verge for søsteren som bor i bofellesskap. Da han fikkk vite at husleia skulle økes med 20 prosent til nesten 8000 kr/mnd. ble han sint. Han føler at kommunen ikke gjør noe med standarden samtidig som de øker leia.

Må stake toalettet

Margrethe Ulseth Solvik har også en sønn som bor i bofellesskap. Hun representerer Norsk Forbund for Utviklingshemmede og mener kommunen ikke bare kan øke husleia uten at det synes på boligene.

– Noen må stake toalettene hver gang de bruker det og andre har så mye maur i leiligheten at de til og med er oppe i sengeklærne, forteller Margrethe Ulseth Solvik. Mange leiligheter har også hull i gulvbelegg og er generelt dårlig vedlikeholdt.

Går til kamp mot økt husleie

F.v. Margrethe Ulseth Solvik i NFU, verge Johnny Wilhelmsen og advokatfullmektig Linn Iren Tovan Strømhylden

Foto: Anne Mari Flatset / NRK

NFU-lederen sier til det er vanskelig å få gehør i kommunen når det gjelder å få reparert ting som er ødelagt. Derfor er det vår plikt å reagere. Mange har lav inntekt fordi de er født ufør. En økning på 1400 kroner i måneden er mye for mange og det gjør at de ikke kan være med på så mange aktiviteter som de har kunnet.

Tar advokat

Foreldrene og vergene har engasjert advokatfullmektig Linn Iren Tovan Strømhylden til å hjelpe dem med husleiekravet. Hun forteller at de nå har gått gjennom det som kalles gjengs leie i de ulike bydelene og mener kommunen øker leia utover det.

– En ting er å indeksregulere, en annen er å øke med 20 prosent i ett jafs, sier Tovan Strømhylden. Hvis ikke Kristiansund kommune snur, vil vi kreve at det oppnevnes ei takstnemnd for brukerne som må inn å vurdere hver enkelt leilighet og finne riktig pris.

Avgjøres om 3 uker

Rådmann Arne Ingebrigtsen sier Kristiansund kommune har vurdert saken juridisk. Politikerne har nå bedt administrasjonen se videre på saken og det er bebudet at spørsmålet kommer opp til endelig avstemning i bystyret 31. mai

Kontaktinformasjon

Advokatfirmaet Eide & Co

Storgt. 21

6509 Kristiansund

Org.nr.: 994359010