Dømt for å ikke ha betalt lønn til utenlandsk arbeider

Dømt for å ikke ha betalt lønn til utenlands arbeider.

Artikkeltags

Saga Trollheimen Hotel i Rindal kommune.

Saga Trollheimen Hotel i Rindal kommune. (Foto: )

 

Saga Trollheimen Hotel AS i Rindal er dømt i Nordmøre tingrett til å betale lønn og feriepenger til en utenlandsk ansatt som jobbet ved hotellet i 2015. Til sammen er hotellet dømt til å betale 123.113 kroner.

Sakens kjerne er at Sandra Ximena Cordova Parada og mannen hennes Luis Jovino Ferro Sanchez ble ansatt ved Saga Trollheimen Hotel og startet å arbeide der i april 2015. Konflikten stammer fra at arbeidsgiver så på arbeidskontrakten signert med de to som en felles arbeidskontrakt, og betalte kun ut lønn til Sanchez.

Krav

Parada kom i kontakt med Fellesforbundet i oktober og kom med et krav på utbetalt lønn og feriepenger. Dette gikk til forliksrådet i Surnadal og Rindal, og Saga Trollheimen Hotel ble dømt til å betale pengene. I en stevning den 1. mars 2016 tok Saga Trollheimen Hotel saken til Nordmøre tingrett.

"Etter dette er retten komme til at arbeidsavtalen må forstås slik at Sanchez og Parada hadde selvstendige krav på lønn på kr 18 000,- pr måned i prøvetiden og deretter kr 24 000,- pr måned", heter det i rettens vurdering.

Fellesforbundet bisto Parada i forliksrådet, mens advokatfullmektig Linn Iren Tovan Strømhylden ved Advokatfirmaet Eide og Co tok saken på vegne av Parada i Tingretten.

- Det var Rindal kommune som tok kontakt med oss først fordi de ikke vil ha slike arbeidsforhold i sin kommune. Sandra hadde flyttet hjem og nesten gitt opp saken. Vi tok saken fordi det er viktig for hele næringen at man begynner å bli seriøs, sier Cecilie Søllesvik, leder for Fellesforbundet avdeling 065 til Tidens Krav.

Flere saker

Søllesvik forteller også at Fellesforbundet har hatt en lignende sak ved samme hotell. Dette var i Forliksrådet i september 2015, hvor hotellet etter en enstemmig dom måtte betale 12.068 kroner til Fellesforbundets medlem. Ved denne saken var det LOs sommerpatrulje som oppdaget arbeidsforholdene.

- Det å ha en felles kontrakt for to personer er feil i forhold til lovverket, og arbeidskontrakten var ellers mangelfull. Dette er folk som kommer fra utlandet for å jobbe som blir utnyttet, og det forventes at de skal være tilgjengelige 24 timer i døgnet, sier Søllesvik.

- Urettferdig

Morten Gåsvand er daglig leder ved Saga Trollheimen Hotel. Han har ingen utdypende kommentar til saken, men omtaler dommens om "urettferdig".

- Vil du anke dommen?

- Ja, det vil jeg nok, svarer Gåsvand.

I tillegg til å betale 123.113 kroner til sin tidligere ansatte må hotellet også betale 23.803 kroner i sakskostnader.

Uklart

Ifølge rettens sakspapirer påpekes det at lønnsbetingelsene til de to ansatte er uklar.

"Ved tolkingen av avtalens lønnsbetingelser legger retten vekt på at Sanchez og Parada til sammen skulle arbeide fra 25 til 70 timer pr uke. En felles arbeidsplikt på 70 timer pr uke ligger nært opp til arbeidsmiljølovens regler for alminnelig ukentlig arbeidstid", heter det i rettsdokumentene.

Retten konkluderte med at begge arbeidstakerne jobbet mye, og måtte være tilgjengelig når det er behov, fra frokost til stengetid for alkoholservering.

"At Gåsvand vurderte det dithen at Sanchez og Parada til sammen kunne fylle en 100 % stilling og at hotellet kun hadde budsjett til å lønne et vertskapspar med én månedslønn, kan etter rettens syn ikke tillegges betydning. Det er ikke sannsynliggjort at Gåsvand gav Parada informasjon om dette", heter det i rettsdokumentene.

- Min klient er kjempeglad for å ha vunnet saken. Hun hadde helt mistet troen etter å ikke ha fått lønn, særlig siden hun hadde hørt så mye om hvor god rettssikkerhet det er i Norge, sier advokatfullmektig Linn Iren Tovan Strømhylden til Tidens Krav.

Angående en mulig anke sier Tovan Strømhylden at det blir opp til Lagmannsretten om saken går videre.